wielem

Hero image

Noordzee van Den Haag tot Texel

NEDERLAND

Schapen en Schotse Hooglanders. Duinen en dijken. Een eiland als eindbestemming. Je maakt het allemaal mee tijdens de Noordzeeroute.

145 KM

|

1-3 DAGEN

|
33 KRENTENBOLLEN
Kaart van de route

Noordzee vanaf Den Haag

Je zult weinig problemen hebben met navigeren, want van Den Haag tot aan Den Helder fiets je via de LF kustroute. Vanaf Den Helder maak je de oversteek met het veer naar het grootste Nederlandse waddeneiland Texel.

Amsterdamse Waterleidingduinen

In dit oudste waterwingebied van Nederland wordt al sinds 1853 het water voor Amsterdam voorgezuiverd. Dit geldt voor maar liefst twee derde van het drinkwater voor onze hoofdstad.

Waterleidingduinen
De waterleidingduinen door Thijs Scheper 📷

Als je mazzel hebt kun je hier ook vossen en herten in het wild te zien. Dit gebied heeft de grootste damhertenpopulatie van Nederland! Er wordt geschat dat er ongeveer 2.000 damherten rondlopen. Dam!

Herten
Thijs had in elk geval mazzel. Foto door Thijs Scheper 📷

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tussen de Noordzeekust en Haarlem, van Zandvoort tot IJmuiden, ligt het enorme Nationaal Park Zuid-Kennemerland als een oase van rust. Het duingrasland van het park is bijna uniek in heel Europa met een grote variatie aan planten en insecten, maar ook grote grazers. Begrazing is nodig om dichtgroeien van de duinen te voorkomen. Ben je de duinen even beu? Maak dan gerust een uitstapje naar Haarlem.

Werelderfgoed Waddenzee

Vanaf Den Helder pak je de veerboot naar Texel. Deze gaat regelmatig en kost met de fiets slechts 5 euro! Je bent aangekomen in het Waddengebied, verkozen tot Nederlandse Mooiste natuurgebied. Het is ook een van de laatste grote getijdengebieden. Door het eb en vloed verplaatsen water, slib en zand zich met continu. Iedere dag is het anders. Zeehonden rusten op de drooggevallen zandplaten.

TESO Veer
De TESO veerboot door Paul Doorn 📷

De zeebodem lijkt kaal, maar zit vol leven. En dat verklaart de miljoenen foeragerende vogels die zich met de vloedlijn verplaatsen. De Waddenzee is voor vele vogelsoorten een ruststation op hun trekvlucht van en naar Afrika, Canada of Siberië. Sommige vogels overwinteren of broeden in het waddengebied.

Foeragerende vogels
Gewoon een heleboel foeragerende vogels door ariesa66 📷

Texel is Nederland in het klein

In het landschap vind je duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden, dus net Nederland in het klein. Alleen wonen hier evenveel schapen als mensen: zo’n 13.500.

Schaap
Een Texels schaap door Levin 📷

Texel kent vele gezellige dorpjes. Den Burg is de grootste met haar kenmerkende middeleeuwse ronde stratenpatroon. De Koog is Texels enige badplaats en Den Hoorn en Oosterend zijn de mooiste dorpen met haar knusse straatjes en prachtige kerken.

Den Hoorn
Den Hoorn door Joppe Spaa 📷
vorige artikel
volgende artikel

Waarom Wielem?

Wielem zet zich in voor een wereld met meer fietsgekkies.

Waar is Wielem?

fietsmetwielem

tringtring@wielem.nl