wielem

Hero image

Rondje Zuiderzee

NEDERLAND

Door de polders rond de voormalige Zuiderzee fiets je langs oude handelssteden, langs vissersdorpen met palingzangers en pak je zelfs een stukje Veluwe mee!

440 KM

|

3-6 DAGEN

|
99 KRENTENBOLLEN
Kaart van de route

De zee die geen zee is

De Zuiderzeeroute is één van de LF-routes in Nederland. Dat scheelt, want dan kan je gewoon lekker de bordjes volgen. Deze route loopt niet rond de Zuiderzee zoals de naam doet vermoeden, de Zuiderzee bestaat namelijk al sinds 1932 niet meer. Met de aanleg van de afsluitdijk is de afgesloten deel het IJsselmeer gaan heten en later ook het Markermeer. Je zou deze route dus kunnen zien als een soort eerbetoon aan de oude Zuiderzee en de nieuwe afsluitdijk. Maar helaas moeten we jullie nogmaals teleurstellen, want ook de afsluitdijk is voorlopig niet te bezoeken. Ter vervanging rijdt er een gratis fietsbus, en dat zouden we stiekem toch wel zien als een zegen want 32km over een oersaaie dijk in weer en wind is geen pretje.

Afsluitdijk
Foto van de afsluitdijk door MD van Leeuwen 📷

En zit je nou straks te wachten op die fietsbus? Bekijk dan eens deze documentaire over hoe de afsluitdijk ooit is aangelegd, want die aanleg was allesbehalve saai. Net als de rest van de route trouwens, op deze pagina laten we zien wat je allemaal kan verwachten!

Het Zuiderzeemuseum

Je kunt het Zuiderzeemuseum niet overslaan als je je tijdens je fietstocht wilt verdiepen in de geschiedenis van het dagelijkse leven langs de route. Het openluchtmuseum gaat over de periode voordat de afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Bijna alle gebouwen in dit fictieve dorp zijn authentiek en komen dan ook oorspronkelijk uit het gebied rond de Zuiderzee.

Hoornse Haven
Foto van een Hoornse haven door Joop Schouten 📷

Hoorn

Sla ook deze oude VOC-stad aan het Markermeer niet over! In het historische centrum en de haven struikel je over de monumentale panden, leuke winkels en restaurants. In het centrum bevindt zich de Roode Steen, een plein vernoemd naar een steen waarop executies plaatsvonden. Nu pronkt daar een standbeeld van slavenhandelaar J.P. Coen. Grimmig, maar laat je er niet door van de wijs brengen: met de vele cafés is het daar toch erg gezellig.

Fort Pampus
Foto van Fort Pampus door Vranzvanmaaren 📷

Drie eilanden

Tijdens deze ronde fiets je langs drie eilanden: één kunstmatig-, één schier- en één ingepolderd eiland.

Forteiland Pampus is een kunstmatig eiland in de buurt van Amsterdam en werd in 1887 aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Van april tot oktober kun je het eiland per boot bezoeken.

Iets noordelijker, nabij Monnickendam, ligt schiereiland Marken. Een voormalig vissersdorp dat sinds 1957 via een dijk met het vasteland verbonden is. Als je houdt van paalwoningen is dit zeker een bezoek waard.

Aan de andere kant van de voormalige Zuiderzee ligt Schokland, ooit een eiland totdat de Noordoostpolder in 1942 werd drooggelegd. Dit eiland op het droge vormt met haar natuurlijke vorm een vreemd contrast met de kaarsrechte polders eromheen.

Afsnijden?

Schroom niet om hier en daar een stuk af te snijden! Als je geen zin hebt in de winderige polders van West-Friesland kun je in Enkhuizen een veerboot pakken naar Stavoren. Sla je de Noordoostpolder liever ook over, fiets dan over de Houtribdijk van Enkhuizen naar Lelylaan (of andersom).

vorige artikel
volgende artikel

Waarom Wielem?

Wielem zet zich in voor een wereld met meer fietsgekkies.

Waar is Wielem?

fietsmetwielem

tringtring@wielem.nl