wielem

Hero image

Kopenhagen in een aantal dagen

BUITENLAND

Nederland staat bekend om zijn fietsvriendelijke steden, maar Denemarken net zo goed! Fiets langs Bremen en Hamburg naar Kopenhagen en kom erachter waarom.

615 KM

|

> 7 DAGEN

|
138 KRENTENBOLLEN
Kaart van de route

Pfanzerfriedhof Sögel

Begin de fietsvakantie bij je voordeur of neem eerst een stukje de trein naar het noorden. Zet koers naar Bremen en kort na de Duits- Nederlandse grens kun je zomaar 24 tanks tegen het lijf lopen. Niet het resultaat van een klein dorpje in Noord Nederland dat in de WOII dapper stand heeft gehouden, maar een kerkhof voor afgedankte tanks die nu dienst doen als doel voor schietoefeningen.

Tanks in Pfanzerfriedhof Sögel
Ja zet daar maar neer 📷

Langs drie Hanzesteden

Hanzesteden zijn steden die onderdeel waren van het zogeheten Hanzeverbond. Dit samenwerkingsverband ontstond vanaf het midden van de twaalfde eeuw in Duitsland, had als doel de handel te bevorderen en te beschermen. In totaal zijn er zo'n zeventig Hanzesteden in verschillende landen langs de Noord- en Oostzee. Die steden zijn vaak het bezoeken waard vanwege hun rijke verleden en middeleeuwse architectuur, op deze trip kom je langs drie Duitse Hanzesteden!

Bremen is de eerste die je tegen zult komen. De stad ligt aan de rivier de Wezer en is waarschijnlijk vooral bekend van De Bremer stadsmuzikanten. Op het marktplein staat een bronzen beeld van ze. Verder richting de rivier bevindt zich de wijk Schnoor, een middeleeuwse wijk. Autovrij en vol gallerijen, restaurants en antiekwinkeltjes.

Bremen
In Bremen wordt alles gestapeld, door Moritz Kindler 📷

Hamburg staat als een van de grootste havens van Europa nog steeds bekend om zijn handel. Tegenwoordig vooral buiten de stadsgrenzen maar tot honderd jaar geleden was Speicherstadt, een complex vol pakhuizen in het centrum, nog volop in gebruik.

Speicherstadt in Hamburg
Blije brug in Speicherstadt door Tim Hüfner 📷

Maar naast de gebaande paden ligt ook veel moois in Hamburg. Rote Flora bijvoorbeeld, een voormalig theater dat sinds 1989 is gekraakt. Nu is het een autonoom cultureel centrum.

Rote Flora in Hamburg
Rote Flora, noemen zichzelf de wijk-UFO, door Alexander Blecher 📷

Vlak voor je Denemarken binnen fietst kom je langs nóg een Hanzestad: Lübeck. De oude stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en dus struikel je hier over de monumenten.

Lübeck in Duitsland
Lübeck door Moritz Kindler 📷

Sta eens stil bij het standbeeld

Eindbestemming: Kopenhagen

Ja hoor, je hebt het gehaald! Aangekomen in Kopenhagen, de stad van kleurrijke havenpanden, Tivoli en het beeld van de Kleine Zeemeermin. De Deense hoofdstad (overigens óók een Hanzestad) is al meerdere keren uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld en het zal je dan ook niet verbazen dat je per fiets de stad het best kan ontdekken.
Een handig fietsfeitje: naast het handen uitsteken om aan te geven dat je naar links of rechts gaat, geven ze hier ook aan wanneer er gestopt wordt. Als je niet wilt onderdoen voor de lokale fietsers steek je dus je hand omhoog als je bijvoorbeeld dat oranje licht toch niet gaat halen. ✋

Kopenhagen
Verken Kopenhagen per fiets door Dorinel Panaite 📷
vorige artikel
volgende artikel

Waarom Wielem?

Wielem zet zich in voor een wereld met meer fietsgekkies.

Waar is Wielem?

fietsmetwielem

tringtring@wielem.nl