wielem

Hero image

Londen via kust en kanaal

BUITENLAND

Dit is echt een unieke route. Je ziet maar liefst vier landen op deze trip. Knusse kustdorpen, witte krijtrotsen en een aankomst in een wereldstad. Wat wil je nog meer?

465 KM

|

4-7 DAGEN

|
105 KRENTENBOLLEN
Kaart van de route

Voorbereiding

Deze route gaat voor een groot deel langs de kust van Nederland, Belgie en Frankrijk. Dit maakt het niet alleen een hele mooie, maar ook gemakkelijk te fietsen route. In Nederland en België ga je namelijk grotendeels via de kustroute, die met aparte borden worden aangegeven.

LF Kustroute

Als je vanuit Den Haag komt kun je direct de LF kustroute volgen. Begin je in Rotterdam, dan kun je vanuit het zuidelijke eiland van Zuid-Holland via Hellevoetsluit door Zeeland. Als je je route in detail uitstippelt, let dan op of deze ook over het water gaat. Je kunt hier de vertrektijden van pontjes bekijken. Het kanaal steek je over met een ferry van Calain naar Dover. Deze kun je boeken via DFDS of P&O Ferries. Voor meer info over deze bootreis, check calais-dover.nl. Voor de terugreis heb je een aantal opties. Als je geen zin meer hebt om te fietsen vanaf Londen dan kun je met de trein of bus. De trein is relaxter, de bus goedkoper. Zoek voor de trein bij Eurostar eerst uit of de fiets wel in z’n geheel in mee mag of alleen in een doos. Deze regels veranderen nog weleens. In de Flixbus mag altijd een fiets mee, maar die moet je wel reserveren. Je kunt ook vanaf Londen naar Harwich fietsen en vanuit daar de ferry naar Hoek van Holland nemen.

Zeeuwse kust en Middelburg

De kustroute loopt in heel Zeeland uiteraard langs te kust, maar mocht je iets willen afsnijden, dan kan dat ook. Doe dat zeker op het meest zuidelijke eiland Walcheren, door via het historische Middelburg te fietsen.

Nijmegen
Abdijtoren de Lange Jan door Jurgen Dekker 📷

Deze stad ontstond in de 9e eeuw toen de Vikingen op veroveringstocht Europa introkken. Als bescherming tegen de invallen van de landveroveraars wordt een ringwalburg opgeworpen, een vesting waaromheen een hoge aarden wal is gebouwd. Het is de Middelste Burcht van Walcheren, het latere Middelburg.

Brugs ommetje

Knokke-Heist
Vrij bewolkt voor een dag aan zee door Mathias P.R. Reding 📷

Verder via de Vlaamse kust kom je weer voor een keuze. Of via de badplaatsen Knokke-heist en Ostend, of je gaat via Brugge. Het is niet de snelste route, maar we een leuke afwisseling van de duin omgevingen. Daarnaast biedt het altijd pittoreske Brugge een mooie lunch optie, want met de Brugse wafel trap je met gemak weer vele kilometers.

Brugge
Brugge vastgelegd door Despina Galani 📷

Ter redding in Duinkerke

Na de tweede grensoversteek kom je in het Franse Dunkerque, bekend om de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Slag om Frankrijk in mei 1940 wisten de Duitsers bij Duinkerke een enorm Brits expeditieleger te omsingelen. Op wonderbaarlijke wijze slaagden de Britten er echter in het Europese vasteland te ontvluchten.

Dunkirk
Bootje uit de epische film Dunkirk (2017) door Foxy59 📷

Alles wat kan drijven in Zuid-Engeland wordt gemobiliseerd: oorlogsbodems, handelsschepen, kotters, zeilboten enzovoort, alles en iedereen neemt deel aan dit avontuur. Onder voortdurende luchtaanvallen, kunnen bijna 340.000 geallieerden, waaronder 120.000 Franse en enkele duizenden Belgische soldaten worden geëvacueerd vanuit Duinkerke.

Over naar Dover

Tijd voor jouw oversteek naar Engeland, waar je zult aankomen bij de beroemde witte krijtrotsen in Dover. Dus zorg dat je op het dek staat voor een spectaculair uitzicht. Eenmaal aan wal kun je nog een duik nemen bij dit bijzondere kustgebied. En let op, vergeet niet dat je vanaf nu aan de linker kant moet fietsen! Blijf ook snelwegen uit de weg, want daarmee neem je onnodige risico’s.

Dover
Onmiskenbaar gemaakt door Dan Senior 📷

Canterburry

Zwemmen of niet, maak je borst maar nat voor het eeuwenoude Canterbury. Nog geheel in de stijl van de Middeleeuwen, waan je in het Engeland van koningen, schrijvers en pelgrims. Pelgrims? Ja, want toen aartsbisschop Thomas Beckett in 1170 in de kathedraal van Canterbury werd vermoord, bracht dit een stroom van bedevaartgangers op gang. De kathedraal is UNESCO Werelderfgoed, dus moet je zeker gaan bekijken.

Canterbury
Een verzameling kiekjes van Canterbury door Zoltan Tasi 📷

Londen

Voor je in het centrum aan komt zal je eerst nog een deel door de voorsteden en buitenwijken fietsen. Dit is niet altijd even fraai. Je kunt besluiten om de kortste route naar je eindbestemming te nemen, maar een mooier alternatief is de Greenway. Dit wandel en fietspad begeleidt je comfortabel naar het noorden van Londen.

Tower Bridge
De prachtige Tower Bridge door Charles Postiaux 📷

In de stad zelf valt natuurlijk genoeg te zien en te beleven. Van bekende highlights zoals the Tower Bridge en het Buckingham Palace, tot het hippe en cultureel bruisende Brick Lane in East End of London. Enjoy!

Londen
Petje af voor en door Nick Page 📷
vorige artikel
volgende artikel

Waarom Wielem?

Wielem zet zich in voor een wereld met meer fietsgekkies.

Waar is Wielem?

fietsmetwielem

tringtring@wielem.nl