wielem

Hero image

Het Fietserpad

NEDERLAND

Tussen Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en Pieterburen in Noord-Groningen ga je dwars door oer-Nederlandse landschappen.

574 KM

|

4-7 DAGEN

|
129 KRENTENBOLLEN
Kaart van de route

Bedoel je niet het Het Pieterpad?

Klopt. Met zo’n 600 kilometer is het Pieterpad de langste en bekendste wandelroute van Nederland. Maar... ook op de fiets kun je deze route doen. In dat geval volg je het Fietserpad: mooie wegen en fietspaden dicht langs het Pieterpad. Het Fietserpad is geïnspireerd op de wandelroute, maar je maakt op de fiets net een andere bocht door de Achterhoek en Twente. Daarnaast gaat de fietsroute officieel andersom, van Limburg naar Groningen: de Limburgse heuvels zijn het best te doen met frisse benen en in deze richting heb je over het algemeen wind mee. Dat scheelt!

Navigeren

De route van het Fietserpad wordt niet aangegeven met routebordjes langs de kant van de weg en je kunt de route ook niet goed fietsen op basis van knooppunten. Als je de route gaat fietsen is het aan te raden om een route-app te gebruiken, op de pagina over navigeren lees je daar meer over. Onderaan de pagina kun je een handig GPX-bestand vinden van de route.

Schaapjes in Drenthe
Voorkom verrassingen, navigeer zorgvuldig! Foto door Ben Berwers 📷

Onderaan beginnen

Begin de route in Withuis, een van de meest zuidelijke plaatsen in Nederland, en zet koers noordwaarts. Na Maastricht volg je de Maas, deels in België en deels in Nederland, en dit kun je grofweg blijven doen tot Nijmegen. Wel zo makkelijk! Ondertussen komt je langs verschillende plekken waar je gerust even mag stoppen. Thorn bijvoorbeeld, dat bekend staat om de markante witgeschilderde huizen. Of Kasteel De Keverberg in Kessel, ooit bijna helemaal platgebrand maar nu herbouwd op een wel heel bijzondere manier.

Kasteel De Keverberg
Het schijnt sinds de brand te spoken in Kasteel De Keverberg door Paul Jereskes 📷

Nijmegen

Door naar Nijmegen! Deze stad kent fietssnelwegen en huist Nationaal Fietsmuseum Velorama. In 2016 is Nijmegen uitgeroepen tot fietsstad van Nederland. Vanaf hier volg je een stuk de Waal en de Rijn, door de bossen van Montferland tot in Duitsland. Met een beetje geluk kom je hier fietsers tegen die de Rivieren en Ruhrgebied route fietsen. Zij zijn net begonnen, jij zit zelf in elk geval nu ongeveer op de helft van Het Fietserpad. Lekker bezig!

Nijmegen
Over de fietssnelweg naar de fietsstad van Nederland door Richard Brunsveld 📷

De Achterhoek en Twente

Je zet de tocht voort langs de oostgrens van Nederland. Eerst een prachtig stuk in de achterhoek rond Aalten en Winterswijk, vol beekjes, watermolens en wijngaarden. Daarna verder door naar het noorden naar Enschede. Je steekt Duitsland weer in via landgoed Springendal, in een mooi bos met een prachtig landhuis.

Winterswijk
Niet over het spoor fietsen hoor! Desondanks een mooie foto door Peter Jan Rijpkema 📷

Het schone Noorden

Na een stukje te hebben doorgestoken in Duitsland kom je in Drenthe Nederland weer in. Bossen en heiden wisselen elkaar hier af. En natuurlijk hunebedden, zoals bijvoorbeeld in Schoonoord of Rolde.

Hunebedden in Schoonoord
Hunebed bij Schoonoord, a.k.a De Papeloze Kerk door Sander van der Wel 📷

Je bent er bijna! Aangekomen in Groningen is het nog maar 30 kilometer fietsen naar Pieterburen. In Groningen is het leuk overnachten, of maak je de route nog even af? Bij Grand Café Bij de buren van Pieter staat het bier in elk geval alvast koud om je na deze indrukwekkende tocht te verwelkomen!

Download het GPX-bestand van deze route.

vorige artikel
volgende artikel

Waarom Wielem?

Wielem zet zich in voor een wereld met meer fietsgekkies.

Waar is Wielem?

fietsmetwielem

tringtring@wielem.nl